A nyári hónapokban sokan megfontolják, hogy továbbra is fitnesz bérletet váltsanak, vagy szívesebben élveznék a szabadtéri edzés lehetőségeit. Azoknak, akik nagy melegben, hőségben sem mondanak le a sportról, pár dolgot mindenképp érdemes megfogadniuk.

A tavasz beköszöntével egyre több kocogó, bicikliző vagy éppen saját testsúlyos edzést végző embert láthatunk a szabadban. Viszont ahogy közeleg a nyár, a hőmérő is egyre magasabb fokot mutat, így a szervezetünk energia háztartása is nagyobb figyelmet igényel.

Lássuk, mit érdemes szem előtt tartani, ha a kánikula sem veszi el a kedvünket az edzéstől.

Vízfogyasztás

Szervezetünk 50-60 százalékát víz képezi. Zavartalan működése akkor a leginkább kiegyensúlyozott, ha a szervezetbe jutó és termelődő, valamint az onnan távozó folyadék mennyisége egyensúlyban van. Nagy melegben, fokozott fizikai aktivitás esetén a verejtékezés (egyéntől függően) fokozódik. A bevitt folyadék jelentős része ekkor távozik a szervezetünkből, azért nagyon fontos ügyelni arra, hogy nyári sportolás esetén egyéntől függően több vizet fogyasszunk. Kevesen tudják azonban, hogy az ivóvíz nem a legmegfelelőbb az elveszett ásványi anyagok pótlására. Érdemes megfontolni egy olyan izotóniás italkészítmény fogyasztását, amely a víz mellett az elektrolitok pótlását is biztosítja.

Kerülendő italok

Mértékletesen fogyasszunk alkoholt, ugyanis az alkohol fokozza az izzadást a szervezetben csakúgy, mint a koffein. Ezek az italok többször annyi folyadékot vonnak ki a szervezetből, mint amennyi a felvett mennyiség volt.

Minél nagyobb a hőség, annál alacsonyabb szénhidrát tartalmú italokat fogyasszunk. Lehetőleg kerüljük a cukros üdítőket is.

Kánikulában sokan hűtik magukat jéghideg vízzel, ami nem a legokosabb döntés, hiszen a hideg víz összeszűkíti a gyomorban lévő hajszálereket, így lassítja a gyomorműködést. Az ideális a szobahőmérsékletű víz, még hőségben is.

 

Ruházat

Nagy forróságban válassz világos színű, lehetőleg pamut ruhát, hiszen míg a sötét szín elnyeli a napsugarakat, így jobban melegítenek, a világos színek viszont visszaverik azokat. Erős napsugárzás esetén használj magas fényvédő faktorral ellátott naptejet! Hogy teljes legyen a szett, vegyél fel UV-szűrős napszemüveget és baseball sapkát!

 

 

Időzítés

Hőségben az edzés sokkal megerőltetőbb a szervezet számára, ezért érdemes az edzésidőt lecsökkenteni a felére, vagy legalább a háromnegyedére. Szédülés, émelygés vagy egyéb rosszullét esetén mindenképp szakítsd félbe az edzést és vonulj árnyékba! Válaszd a reggeli órákat (7-8), vagy pedig az esti időszakot (20-21) a mozgáshoz.

Játszd ki a kánikulát!

Az edzőtermek lehetővé teszik, hogy a változó időjárás ellenére se zökkenj ki a lendületből. A legnagyobb kánikulában szabadtéri biciklizés helyett válassz egy 60 perces Spinning edzést, vagy ha elered a nyári zápor, izzaszd magad a konditerem futópadján, ha pedig a saját testsúlyos edzésedet kell félbeszakítanod, próbáld ki a csoportos TRX tréninget! Figyelj a klímaváltozásra, hiszen sok edőzeremben akár 23-25 fokra is lehülhet a levegő, míg odakinn 30-35 fok is előfordulhat. A kinti melegből belépve a kellemesen hűvös terembe a szervezetünk több fokos hőmérsékletváltozást észlel, ami károsan hat ránk. Az erek összezáródnak, így a véráramlás lelassul, az izmok tápanyag- és oxigénellátása csökken, ezzel az edzés hatékonysága is. Emellett más okokból is veszélyes lehet: a megizzadt testet érve a hideg levegő könnyen megfázást okozhat, ezért érdemes magunknál tartani egy melegítőfölsőt.

 

Ha szeretnél egy kellemesen hűtött, napsugárzástól elzárt helyen edzeni, látogass el a FormaZona Sportközpontba és kóstolj bele a fitnesztermek világába!

Nyári nyitva tartás:

Hétfőtől péntekig: 6.00-22.00

Szombat: 8.00-14.00

Vasárnap: 14.00-20.00