A FormaZona csoportos edzései közül a köredzések igazán népszerűek. Köszönhető ez a csoportdinamikának, a közösség húzóerejének és annak, hogy ez az intenzív edzésforma igazán hatékony eszköz azoknak, akik alaposan, 60 percben át szeretnék mozgatni magukat. Kiváló mozgásforma mindenkinek, aki szeretne akár fogyni, vagy erősödni.

De mi is az a köredzés?

A köredzés során magas intenzitású és az állóképesség-fejlesztő gyakorlatokat végeznek a résztvevők. Könnyű követni, kiváló edzést biztosít, célja a zsírégetés, az izomépítés, valamint a szív- tüdő és keringési rendszer fejlesztése. Egyetlen „kör” edzés az összes előírt gyakorlatok elvégzését jelenti: egy kör végeztével újra elkezdjük az elejétől a gyakorlatokat, majd ismételjük azt. Az edzés során nagyon kevés pihenő van a gyakorlatok között, gyakran egy gyors mozdulattal át is térünk a következőre. Az edzéstervet jellemzően az edzők saját elképzelésük alapján a csoport terhelhetőségét figyelembe véve állítják össze, de mivel a gyakorlat sorozatok meghatározott ideig tartanak, bárki csatlakozhat.

Sportközpontunk köredzéseit egy számunkra igazán emblematikus személy tartja, akiben összpontosul a szakértelem, a precizitás és a fegyelem egyaránt.

Ismerd meg Józsa Editet, a FormaZona edzőjét és tudj meg mindent erről az edzéstípusról!

Felelős beosztásban, felsővezetőként dolgozol, mikor éppen nem a FormaZonában tartasz edzéseket. Milyen elgondolásból döntöttél úgy, hogy edzőként is kibontakozol?

Életem során mindig sportoltam, korábban versenyszerűen is és a kihívásokat is szerettem mindig.  A sport később saját egészségem megőrzése miatt is fontos volt. Az úton, melyen napról napra több tudást szedtem össze, egyre többen kérték a segítségemet. Egy idő után úgy gondoltam, ha már segítek az embereknek a mozgás által egészségüket megőrizni, -tegyem ezt hitelesen. Így lettem sportedző. Ezt követte a megfelelő terem megtalálása, hogy heti néhány edzés erejéig edzőként álljak mások előtt. Mindig ahhoz tartottam magam, hogy csak arra van csak időm, ami benne van a naptáramban, – így ezek az edzések is belekerültek.

Átültettél valamit az itteni munkádba a menedzsment tapasztalatodból?

Természetesen. Mindig is irányító, szervező szerepeket vállaltam az életem során, edzőként erre is szükségem van. Időmet elég precízen beosztó, késni nem szerető ember vagyok, aki nem szeret mindent az utolsó percre hagyni. Szerintem még egy edzésemet sem kezdtem később saját késésem miatt, és a gyakorlatokat is szinte kivétel nélkül mindig előre megtervezem. Az edzések során bizonyos fegyelmet is fent kell tartani: az elején, a gyakorlatok bemutatásánál elvárom, hogy figyeljenek, hogy később ne menetközben kérdezzék egyszerre többen is, hogy mit is kell csinálni. Nincs telefonozás, nem nevetjük ki a másikat, ha valamit nem jól csinál, vagy nem az előírt mennyiségben.  Tiszteljük egymást, pont úgy, mint egy munkaközösségben!

Mesélnél nekünk arról, hogy is néz ki nálad egy csoportos köredzés a FormaZonában?

Edzéseim főleg funkcionális gyakorlatokból állnak, nevezhetjük funkcionális köredzésnek is. A gyakorlatokkal igyekszem a teljes testet átmozgatni, de természetesen vannak olyan alkalmak, mikor a comb, vagy a has, vagy a hát többet kap. Többnyire 8 állomáson megyünk körbe: párosával lehet dolgozni egy-egy állomáson , melyen meghatározom a gyakorlatokat amiket végezni kell. Az ismétlésszámot mindenkinek a saját edzettsége, teherbíróképessége határozza meg. A legfontosabb, hogy mindenki adott időn belül annyi szabályos gyakorlatot végez, amennyit tud, és tudom, ahogyan fejlődik valaki, ez a szám egyre növekszik. Az edzés során fő hangsúlyt nálam a törzs erősítése kapja, de természetesen kerülnek bele kardio elemek is.

Miben különbözik a köredzés egy súlyzós edzéstől vagy aerobic- tól?

Nagyon kevés izolált mozgást végzünk, ez inkább a súlyzós edzésekre jellemző. Többnyire összetett gyakorlatokat szeretek használni, amivel egyszerre több testrészt is használunk. Példaként: ha mérlegállásban evezünk rúddal, akkor az egyensúlyt fejlesztjük, miközben a tartó láb keményen dolgozik, s az evezéssel dolgoztatjuk a hát izomzatát is. Az aerobic edzést főleg olyan emberek választják, akik szeretik az edzés során a folyamatos szökellést, ugrálást, koreografált, szigorúan zene ritmusára történő mozgást, -ez nem az én műfajom. Nálunk a zene a háttérben megy, de nem használom a ritmusát, csak a hangulatát. Egy-egy pörgősebb mozdulatsort természetesen én is beépítek, hogy le-föl tornáztassuk a pulzusszámot növelve ezáltal a kitartó erőt.

Kiknek ajánlod a köredzéseket? Kinek nem?

Bárkinek ajánlom a funkcionális köredzéseimet, akiknek mozgáskultúrájuk eléggé érett arra, hogy csoportban végezhessen különböző nehézségi fokú gyakorlatokat. Javítok és menetközben jelzek, ha valakinél szabálytalan mozgást látok, de nem tudok mindenkire egyszerre figyelni. Ha valaki teljesen nulláról indul, – például még egy szabályos guggolást sem tud megcsinálni- , ott javaslom, először mindenképpen személyi edzőt keressen fel. Fontos a felkészültség, meg kell tanulni, hogyan kell folyamatosan a hasát megfeszítenie annak érdekében, hogy a derekát védje gyakorlatok közben. Ennek hiánya leginkább a fiatal vendégekre jellemző, hiszen az iskolában sajnos nem sok gyakorlatot tanulnak meg szabályosan végezni. Ettől függetlenül nincs olyan korosztály, akinek nem ajánlanám ezeket az edzéseket, mindenki végezheti, nemtől, kortól és edzettségi foktól függetlenül. Komolyabb mozgásszervi panaszok: gyulladásos betegségek esetén természetesen inkább pihenést és/vagy gyógytornász támogatást ajánlanék.

Mit mondanál, mi a siker kulcsa, – legyen szó akár hivatásról, akár egy sikeres fogyásról?

Ha hiszünk benne, kezdjük el, ha elkezdtük, csináljuk következetesen és rendszeresen. A rendszeresség sokkal fontosabb az intenzitásnál. Fokozatosan haladjuk az elért célunk felé, és vegyük komolyan azt! Legyünk kitartóak, határozottak és türelmesek. Időnként álljunk meg és nézzük vissza tevékenységünket, vegyük tudomásul és értékeljük a kisebb-nagyobb elért sikereinket, fejlesszük, ami még fejlesztést igényel, s ne keseredjünk el, ha nem megy elsőre minden.

Nem lehet a csúcson kezdeni, oda el kell jutni, kemény munka, szigorú időbeosztás és néha lemondás árán, amit meg kell fizetni. Nem is olyan régen, két évem úgy nézett ki, hogy dolgoztam főállásomban, mellette tanultam mesterszakos közgazdász hallgatóként és tartottam heti három alkalommal az edzéseimet is. Úgy gondolom, először agyban kell eldőlnie mindennek, utána már csak a megfelelő kivitelezésre kell figyelni. Én így csináltam, és ma sem tenném másképp.

Már te is tudod, hogy a köredzések számodra is számos lehetőséget rejtenek.

Amennyiben te is szeretnél kipróbálni egy közösségben végzett hatékony edzéstípust várunk téged Kecskeméten és Lajosmizsén egyaránt!

Csatlakozz te is kecskeméti és lajosmizsei csoportos edzéseinkhez!