A halogatás az emberi természetből fakadó hétköznapi jelenség, ami legtöbbünk számára nem ismeretlen fogalom és napi szinten az életünk része. Ki ne találkozott volna iskolai vagy munkahelyi feladatokkal, beadandókkal, és más határidős teendőkkel, melyek elvégzésébe gyakran kisebb-nagyobb csúszással kezdünk bele. Alapvetően nincs is a halogatással túl nagy gond mindaddig, amíg nem visszük túlzásba.

 

Halogatás előfordul határidőkre leadott papírmunkák, prezentációk vagy akár egy nyelvvizsgára való felkészülésnél és ez csak az egyik fajtája a jelenségnek. Ilyenkor az embernek jellemzően egyedül kell megküzdenie a „démonjaival” és kizárólag saját döntésünk, hogy megkezdjük-e végre a munkát, vagy tovább halogatjuk. Legtöbbünkben van egy „negatív én”, ami azt sugallja, hogy ráér még elkezdeni azt a feladatot, ezzel elősegítve, hogy halogassuk teendőinket. Az már egyéni sajátosság, hogy meddig hallgatunk erre a „negatív én”-re.

 

Létezik a halogatásnak egy másik típusa, amikor teljesítés vagy a cselekmény megkezdése nem határidőhöz kötött. Ez talán veszélyesebb is az előző példáknál. Ilyenkor a „démonok” ugyan hasonlóan dolgoznak bennünk és sürgetik a teljesítést, de konkrét határidő hiányában a halogatás akár hosszú hónapokra kinyúlhat. Saját önálló döntésünk, hogy mikor látogatunk el rég nem látott, szeretett rokonainkhoz, mikor ejtünk meg egy telefont hívást, vagy mikor mondjuk el egy embernek, hogy szeretjük.

A leggyakoribb halogatások közé tartozik a testünk karbantartása, az egészségünkre való odafigyelés. A szándék esetlegesen megvan bennünk, hogy belekezdjünk a rendszeres testmozgásba, de valószínűleg senkinek sem újdonság a „majd holnap” vagy „majd hétfőtől elkezdem” kifejezés, ezzel halogatva azt, hogy végre megadjuk testünknek, amire szüksége van. A sport nem feltétlenül testünk kidolgozottsága, a külsőségek miatt szükséges, hanem a szerveink, a szervezetünk megfelelő működése érdekében is elengedhetetlen. A halogató, egészségtelen, mozgásszegény életmód visszafordíthatatlan károkat is okozhat! Fontos kihangsúlyozni, hogy sosem késő elkezdeni, de jobb minél hamarabb. Az egészségünknél nem lehet semmi sem fontosabb!

Változtass! Sportolj rendszeresen, élvezd a mozgás örömét! Nem mellesleg a munka és a tanulás is könnyebben megy majd. Nem tudod, hogyan kezdj hozzá?

 

VAN MEGOLDÁS!

 

Gyere el és ismerd meg a FormaZona Sportközpontot, ahol kezdőként is otthon érezheted magad! Nem kell aggódnod a tökéletesen kidolgozott testű emberek lenéző tekintete miatt, a legtöbb ember ugyanazért van itt, hogy megőrizze egészségét. Akár csoportos edzésre, akár kondi gépekkel való mozgásra vágysz, megtalálod a számodra legmegfelelőbbet, munkatársaink a segítségedre lesznek!

Ne halogass tovább, tegyél végre az egészségedért! Válassz kezdők részére kidolgozott START csomagjaink közül: