Ha kutattál már testformálás, fogyás témájában az interneten, valószínűleg már belefutottál a BCAA rövidítésbe. Sokak szerint csodatévő szer, más vélemények alapján elengedhetetlen az edzés során.

A BCAA jelentése elágazó láncú aminosav – branched chain amino acid. Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Megkülönböztetünk esszenciális, illetve nem esszenciális aminosavakat. Esszenciális alatt azt értjük, hogy a szervezet nem képes az előállítására, így mindenképpen szerepelnie kell a táplálékunkban ahhoz, hogy bevigyük a szervezetünkbe, hiszen elengedhetetlen a működéséhez. A leucin, izoleucin és valin azok az esszenciális aminosavak, melyek speciális szerteágazó szerkezetükkel vívták ki a BCAA elnevezést. Ezek az aminosavakat az izomzat azonnal képes felhasználni, nem szükséges hozzá a máj közreműködése. Nem mellesleg az izomszövet 35%-át BCAA alkotja.

A BCAA-k gátolják az izmok elbontását, azaz az edzés során könnyebben nő, vagy kevésbé csökken az izomtömeged. A szénhidrátokból raktározott glikogénre gyakorolt hatásukon keresztül a BCAA-k energiát biztosítanak, védik és táplálják az izmokat. Edzés előtti bevitelük segíthet, hogy jobban bírd az igénybevételt, edzés után fogyasztva gyorsítják az izomregenerációt. A legjobb eredményt BCAA szedésével akkor tudod elérni, ha legalább heti három-ötszöri mozgás is kíséri, és mellé változatos, makro- és mikrotápanyagokban gazdag táplálkozást folytatsz elegendő folyadékbevitellel.

Az étrend természetes módon is tartalmazhat BCAA-kat. A leucin jó forrásai a barna rizs és a rostban gazdag gabonafélék. Az izoleucint a magvak, főként a mandula és a kesudió tartalmazza. A valin gabonákban, sajtban, gombákban és földimogyoróban található meg. Az állati eredetű fehérjék – vörös hús, szárnyas hús, hal és tojás – egyben tartalmazzák mindhárom BCAA-t. Éppen ezért egyáltalán nem kötelező kiegészítő formájában is bevinni azokat. Azonban a BCAA-porok és -tabletták előnye, hogy pontosabban kimérhető mennyiséget tartalmaznak, mint az étkezések.

Hogyan lehet végleg lefogyni?
Ahelyett, hogy kampányszerű kúrákat követnél, vezess be néhány egyszerű szabályt az életedbe, és szabadulj meg végleg a feleslegtől! Kezdj velünk egy új életformát, és tudd magad mögött a kifogásokat! A szép, tónusos kar, az egészséges testtartás, a jó közérzet és a vérlázítóan kerek popsi nincs ingyen. Ezért bizony tenned kell!

És míg kifogásokkal takarózol ahelyett, hogy belevágnál az edzésbe… Nos, addig pont felszalad még egy-két muffin csípőtájra. Nálunk a FormaZonában a vendégek hús-vér férfiak és nők; szülés utáni kis pocival, megereszkedett felkarral, itt-ott narancsbőrrel. Hétköznapi emberek, akik azonban egy lépéssel előtted járnak: ők már elhatározták, hogy lejárnak hozzánk és tesznek az egészségükért, így már csak rajtad a sor, hogy közéjük tartozz te is! Még nem jártál nálunk a Formazonában? Start bérleteinket neked alkottuk, kezd velünk edzésed!
Egy kis motivációra van szükséged? Olvasd el Konfár Zsóka személyi edzőnk cikkét itt >