Javában zajlik a nyár, újra beköszöntött a kánikula. Van, akinek ez a forróság meg sem kottyan, mások inkább futópadra cserélik a természet adta lehetőségeket. Hol jobb futnunk? Futópadon vagy a szabadban?

Ahhoz, hogy eldönthesd, mi is a te válaszod a fenti kérdésre, nézzük meg, milyen előnyei, illetve hátrányai vannak a szabadban és a futópadon való edzésnek.

Izommunka terén ugyanúgy a farizmok, a combizom, a vádli, és a csípőhajlító dolgozik, a hasizom pedig stabilizál bennünket. Futópadon a comb, szabadban pedig a hajlítók munkája jelentősebb.

Futópad a hűs teremben

A futópadon való futás előnye, hogy edzés közben nem vagyunk kitéve az időjárás viszontagságainak. Nem áll nekünk ellen a szél, nincs esőtényező, nem csipkednek meg a szúnyogok és nincsenek akadályok az úton. A futópadon az éppen aktuális hangulatodnak és célodnak megfelelően tudod beállítani a körülményeket, mint az intenzitást, a gyorsaságot vagy a dőlésszöget. A futópad 1%-os emelkedőre állításával könnyedén utánozható a szabadban való futás és akik a versenyre készülnek, a gépen remekül szimulálható a pálya.

Tudjuk, habár monoton lehet a futópadon való mozgás, azonban a terem hangulata, az edzők vagy társaid bíztatása nagyot tud dobni a lelkesedésen. Előny, hogy amennyiben nem a természetben való futást választod, elkerülheted a személyi sérüléseket és az időjárásnak megfelelő öltözék kiválasztásának, megvásárlásának vesszőfutását is. A futópadon nyomon követheted számokkal, hogy mekkora a teljesítményed, miközben folyadék utánpótlásod is biztosítva van anélkül, hogy kezedben a kulaccsal kellene futnod.

A teremben való futóedzés remek alternatíva lehet annak, aki allergiás, vagy bármely más okból nem tud kimenni, és a szabadtéri futás kiegészítéseként is remek választás, emellett bármely napszakban tervezhető az edzés. Bemelegítéshez, a végén a nyújtáshoz eszközöket is igénybe lehet venni.

Sokan azt nem is tudják, hogy padon könnyebb futni, mint szabadon. Kezdőknek a kisebb terhelés miatt is ajánlott a futópad.

Futás a szabadban

A szabadban való futás esszenciáját a természet biztosítja számodra. Nem tudhatod, hogy elered-e az eső, szembetalálkozol –e egy régi ismerőssel, és minden alkalommal beszippanthatod a hajnali szél zamatát.  A kinti futás során alkalmazkodnunk kell a folyton változó terephez, ami azt izgalmassá teszi vagy éppen bosszantóvá,- ezt neked kell tudnod. A szélellenállás és az aktív izommunka pluszt ad edzés és fogyás szempontjából is a futópadi edzéshez képest, miközben az erőnlétünk növekedéséhez , bokaízületeink erősítéséhez is hozzájárul.

Sokan lemondanak a hideg idő beköszöntével a kinti futásról, azonban az elkötelezett futók szervezete kiválóan alkalmazkodik az évszakok váltakozásához is. Ilyenkor nyáron futás során pedig az áldásos D-vitamint is magunkba szívhatjuk a természetben.

Dönts bárhogy, a FormaZona edzői szívesen látnak a futópadokon és segítenek neked a beállításokban, a megfelelő fokozat kiválasztásában és a páratlan hangulat megalapozásában!