A mozgás nemcsak a fogyókúra során hasznos, de elengedhetetlen az egészséges, teljes élethez is. Persze ehhez nem kell versenysportolónak lennünk, hisz egy kis sétálás vagy fél óra kocogás is sokat segíthet, hogy az ember megszabaduljon a napi stressztől.

A mai felgyorsult világnak köszönhetően a lelki eredetű betegségek száma megsokszorozódott, a krónikus stressz, az önbizalomhiány, a depresszió mind jelen vannak az emberek hétköznapjaiban. Ahogy a fizikai egészség meglétéhez, úgy a mentális egészség megőrzéséhez, javításához is elengedhetetlen az emberek életében a fizikai aktivitás.

Az egészség egyik alapvető feltétele a mentális egészség, melynek egyik legfontosabb tényezője a stresszoldó képesség. Biztosan te is megfigyelted, hogy egy-egy stresszes időszak alatt izmaid feszültebbek, különösen az arcodban, a nyak és a váll izmaiban. Ez sokszor hát- vagy fájdalommal, vagy fejfájással társulhat. Mindezen fizikai tünetek aggodalma és kellemetlensége viszont még több stresszhez vezethet, és ördögi körforgást hozhat létre elménk és testünk között.

Itt jön képbe a mozgás

A testedzés mentális egészségre gyakorolt hatásai manapság széles körben elfogadottak, hiszen oldja a szorongást, mozgásörömöt nyújt, csökkenti a stresszt, növeli az önbecsülést és fokozza az önbizalom mértékét. A mozgásban gazdag életmód csökkenti a függőségek kialakulásának esélyét, kreativitásra sarkall, fokozza az agyi teljesítményt és serkenti a memóriát.

Az aktív testmozgás végzése során, nagyobb mértékben termelődik endorfin, ami közismert „boldogsárhormon”.

Mentális egészségünk része az énképünk és a testképünk. A mozgás során, ahogy formáljuk az alakunkat, úgy kerülünk közelebb a vágyott képhez – itt fontos megjegyeznünk, hogy reális célokat kell kitűznünk. Az edzésterv rendszeres teljesítése már eleve pozitívan hat vissza az önbecsülésünkre, idővel pedig a szemmel látható eredmény közelebb hoz minket ahhoz, hogy megbarátkozzunk a testünkkel.

Mi a FormaZonában azon vagyunk, hogy a közösségi élmények által, a hatékony edzésekkel és szakértő csapatunk segítségével hozzájáruljunk az áhított formán túl ahhoz is, hogy jóban légy önmagaddal és mindig mosolyogva távozz edzéseinkről!