Új év, új élet – szokták mondani. Az életmódváltás mindig óriási elhatározás és egy hosszú út kezdete. Bár klisének tűnhet, egy új év kezdete jó apropó arra, hogy változtass a mindennapjaidon. Elhagyd a rossz szokásokat és újakat építs be helyükre. Alábbi cikkünkben ebben nyújtunk neked segítséget, hogyan is kezdj hozzá.

1. Kitartás a célért

Talán az első és legfontosabb lépés maga az elhatározás és ennek megtartása. Ha a gondolat már megfogalmazódott benned, hogy szeretnél változtatni, jó úton jársz. Ennek az érzésnek és a döntésnek, hogy igen, megszakítom az eddigi sémákat, amik szerint működtem, ennek megtartása kulcsfontosságú. Két dolog segíthet, hogy a kitartásod ne vesszen el útközben: látni, hogy hol van a start, valamint hol és mi a cél.
Kiindulópontként mindig fontos belátni és őszintének lenni saját magunkkal is, hogy épp hol állunk.

• Szeretnél fogyni? Mérd le vagy fotózd le magad!
• Izmosodnál? Elő a centivel!
• Nem étkezel egészségesen? Vezesd egy hétig napról-napra pontosan miket is fogyasztasz!

Ez segíteni fog abban is, hogy nyomon kövesd a fejlődésed és örülj a kezdeti apró sikereknek is, amik motiválni fognak abban, hogy ne add fel.
Ezután fogalmazd meg magadnak, mit is szeretnél elérni. Min szeretnél változtatni?
Ha lesz egy átlátható képed arról, hogy honnan hova szeretnél eljutni, a megvalósítás is máris elérhetőbbé válik.

2. Étkezés

Bármilyen újévi fogadalmad is legyen, ha az étkezésed nem kiegyensúlyozott és teljesértékű, nagyban megnehezíted a dolgod. Mind fizikálisan, mind mentálisan óriási szerepe van annak, hogy milyen tápanyagokat adsz meg a szervezetednek. Informálódj arról, hogyan tudod egészségesebbé tenni a táplálkozásod! Tervezz meg egy étrendet, írj bevásárlólistát és máris nehezebb lesz elcsábulni az egészségtelen falatok iránt, ha felkészült vagy. Mi itt a FormaZonában hosszú ideje a típus szerinti táplálkozást ajánljuk vendégeinknek. Abban hiszünk, hogy egy kaptafára nem lehet meghatározni, kinek milyen táplálkozás megfelelő. De létezik egy módszer, melynek segítségével egyénre szabottan meghatározható az egyén táplálkozási típusa. Ennek részleteiről ezen a linken írunk bővebben.

3. Sport

Az étkezéssel egyenértékűen, egy életmódváltás kötelező eleme a testmozgás. Az egészségedért, a testi-lelki jólétedért, a megjelenésedért bizony érdemes beépíteni a mindennapokba a rendszeres edzést. Találd meg, hogy melyik az a mozgásforma, mely nem kényszer, hanem örömforrás! Próbálj ki új típusú edzéseket, menj el csoportos órákra  vagy irány a szabad! A lényeg, hogy örömmel tedd, amit teszel, és így könnyedebben válik majd rutinná is. Ha most szeretnéd elkezdeni a rendszeres testedzést, akkor ajánljuk kezdők részére kidolgozott START 4 és START 5+3  kombinált bérletünket. Ha pedig jártál már nálunk, viszont több, mint 60 napot kihagytál, akkor a RE-START 5 kombinált bérlet a legjobb választás.

4. Vedd körbe magad hasonló emberekkel

Egy közösség megtartó ereje óriási. Egy életmódváltás sosem megy egyik pillanatról a másikra, és bizony vannak nehezebb napok. Ha van melletted valaki, aki hasonló dolgokon megy keresztül, mint te, megérti a nehézségeket, amikkel találkozol, rengeteget fog segíteni, ha van kivel osztoznod ezeken.
Emellett pedig ugyanúgy inspirálhat valakinek a változása, átalakulása. Ha személyesen nem is, a közösségi médián biztosan találsz pozitív követendő példákat, akik ösztönöznek majd arra, hogy haladj továbbra is a célod felé. Jó példa erre a FormaZóna squash vendégeit tömörítő Squash Kecskemét Facebook csoport, ahol a squash iránt érdeklődők tudnak tájékozódni, partnereket keresni, oktató videók segítségével tudásukat fejleszteni.

5. Merj segítséget kérni

Ha már korábban többször elakadtál, nem tudod hogyan állj neki, ne félj segítséget kérni! Senki nem születik tökéletesnek, és hidd el mindenki díjazni fogja az akaratot, elszántságot és a törekvést, hogy önmagad egy jobb verziója légy!

Nálunk a FormaZonában senki nem fog kinézni a teremből, ha nem vagy csúcsformában. Profi edzőkkel, számos testedzési lehetőséggel  várunk Téged is az új évben, hogy együtt segítsünk Téged a változás útján!