Rendszeresen edzel és igyekszel jó formában lenni? De vajon tudod, hogy mi-miért történik a testedben? Ha szeretnél többet megtudni az izmok működéséről, olvass tovább!

Te is hallottad már, hogy ha izmot szeretnél építeni fontos a fehérjék fogyasztása, muszáj sok vizet inni, és nem kell aggódnod, ha edzések után a mérleg többet mutat, mint mielőtt rendszeresen mozogtál volna? Viszont tisztában vagy vele, hogy ezek miért vannak így? Lehet csak általánosan elterjedt tévhitek és nincs is köze a valósághoz? Mi a FormaZonában a teljeskörű tájékoztatás hívei vagyunk, így most megosztunk veled minden hasznos infót, ami az izmok felépítéséről, működéséről szól.

emberi test izmairól rajz

KEZDJÜK AZ ALAPOKNÁL

Szervezetünkben 3 fajta izmot különítünk el:

 • harántcsíkolt izom – akaratlagos mozgatású, illetve reflexes működésű, a vázizomrendszert alkotja
 • simaizom – belső zsigeri szervek falában találhatóak főként, nem akaratlagos mozgatású
 • szívizom – csak a szívben található meg

Alakformálás szempontjából a harántcsíkolt, azaz vázizmok a jelentősek.

Funkciója a vázizomzatnak nem más, mint a test vázának, azaz a csontoknak a mozgatása. A legtöbb izom két külön csonton tapad, méghozzá inak segítségével. Érdekesség, hogy ez alól egyedül a nyelv képez kivételt.

A vázizomzat teljes tömege egy felnőtt ember testtömegének ~40-45%-át teszi ki. Ez a szám függ attól is, hogy milyen az illető edzettségi szintje, valamint, hogy nőről vagy férfiról beszélünk. Az izomnak pedig ~70%-a víz, ~20%-a pedig fehérjéből áll.

AZ IZOM MŰKÖDÉSE

Az izmok működésük során kémiai energiát alakítanak át fizikaivá. Először jön egy inger egy idegsejttől, majd az általa beidegzett izomrost összehúzódik. Az izom működése szempontjából kétféle munkavégzést különítünk el:

 • statikus: amikor ki kell tartanod egy pózt, súlyt meg kell tartanod – ez közvetlenül az izmod erejétől függ
 • dinamikus: amikor az izmok összehúzódása és elernyedése gyors egymásutániságban követi egymást pl. amikor squash közben játszol – ekkor is fontos az izomerő, azonban a munkavégzést a szervezet oxigénfelvevő képessége határozza meg

MITŐL FÜGG AZ IZMOK EREJE?

Az izomerőt egyrészt tudod fokozni a működő izomegységek számának növelésével, azaz ha több izmot vonsz be, nagyobb erőt tudsz kifejteni. A másik, ha az adott izom ingerlési frekvenciáját növeled, tehát folyamatosan impulzusokat küldesz egy izomnak, hogy húzódjon össze. Edzés közben mindkettőt alkalmazod.

Az izom-erőkifejtés számos dologtól függhet:

 • életkortól – idősebb korban az izmok tömege és ereje fokozatosan csökken, azonban rendszeres testmozgással ezen lehet lassítani
 • nemtől – férfiak és nők testfelépítése eltér egymástól
 • az izomrostok vastagságától és vérellátásától
 • a működő izmok hosszától
 • az erőkifejtés idejétől
 • az ingerlés sűrűségétől
 • a felhasználható energia mennyiségétől

Láthatod, hogy mennyire komplex és összetett feladat az izommunka. Amennyiben szeretnéd, hogy szaktudásával egy edző is melletted álljon az edzéseid során, ne habozz sokáig, keress minket még ma!