A várandósság egy csodálatos folyamat, amelynek során a női test jelentős változásokon megy keresztül. Ez az átalakulás mind belsőleg, mind külsőleg egyaránt történik. Ezek a változások a leendő édesanya mind a fizikai, mind az érzelmi jólétének minden aspektusára hatással lehetnek. Bár ezek a változások teljesen normálisak és szükségesek, a várandós anya számára mégis nagy kihívást is jelent.

A szülés utáni rendszeres testmozgás segíthet a fizikai egészség helyreállításában, javíthatja a mentális jóllétet, és segíthet a testsúlyszabályozásban. Alábbi cikkünkben erről olvashatsz bővebben!

A terhesség és a szülés bizony megviseli a női testet. Fontos, hogy hagyj időt a regenerálódásra. Nem mindegy, hogy császárral vagy természetes úton hoztad világra a babádat, volt-e komplikáció a szülés alatt, vagy esetleg az állapotosság közben. A kötelező 6 hét regenerálódást is ki kell várnod, ezért arra bíztatunk: mielőtt bármilyen edzésprogramba belekezdenél, fontos, hogy előtte konzultálj orvosoddal! Ez különösen fontos a terhességek egyedisége miatt, hogy mennyi időre van szüksége testednek a gyógyuláshoz és a felépüléshez. Az orvosod tudja megmondani a vizsgálatok alapján, hogy mikor kezdheted el biztonságosan az edzést.

A terhesség után fontos, hogy a fizikai aktivitást és a testmozgást előtérbe helyezd és fokozatosan visszavezesd az életedbe. A rendszeres testmozgás segít a fizikai egészséged helyreállításában, támogat mentálisan, hogy könnyebben vedd a megváltozott helyzet általi kihívásokat, és a felszaladt kilóktól is megszabadít.

Hogyan kezdd el?

Kezdj alacsony terhelésű gyakorlatokkal

Amikor a terhesség után először kezdesz el edzeni, fontos, hogy alacsony terheléssel járó, a testet kímélő gyakorlatokkal kezdj. A gyaloglás, az úszás, a jóga és a pilates  erre nagyszerű lehetőségek. Az ilyen típusú gyakorlatok segítenek az erő és az állóképesség fejlesztésében anélkül, hogy túlságosan megterhelnék a testet.

Koncentrálj a törzsedre

A terhesség gyengítheti a törzsizmokat, ezért fontos, hogy ezek erősítésére is gondolj. Kezdd egyszerű gyakorlatokkal:

  • Medencebillentések
    Feküdj a hátadra, hajlítsd be mindkét lábadat, majd talpadat tedd a földre. Két kezed tedd a gerincoszlopod ágyéki része alá. A hát alsó részével próbálj nyomást gyakorolni a kezedre, a csípődet közben emeld meg.
  • Haladó verzió:
    Ugyanezt a pózt vedd fel, de a csípő emelése közben egyszer az egyik, majd a másik lábat felváltva, szép lassan nyújtsd ki.
  • Törzs erősítő gyakorlatok
    Feküdj az oldaladra, húzd fel a lábaidat és tegyél a combjaid közé egy párnát. Ezt szorítsd össze a lábaiddal, az izmokat feszítsd meg, néhány másodpercig tartsd, majd lazíts és így tovább pár kör erejéig.

Ezek a gyakorlatok segítenek újraépíteni a törzs erejét és stabilitását.

Legyél türelmes

Ne feledd, kilenc hónapig tartott, amíg a kisbabádat hordtad, így természetes, ezért eltart egy ideig, amíg újra formába lendülsz. A babádról való gondoskodás és táplálás az elsődleges, így kerüld a stesszt és a túlzó elvárásokat magaddal szemben, főként az első időszakban. Koncentrálj arra, hogy apró, fenntartható változtatásokat hajts végre az életmódodban és az edzésrutinodban.

Maradj hidratált és tápláld a szervezeted

Fontos, hogy hidratált maradj, és tápláló ételeket egyél. Próbálj elegendő vizet inni egész nap, és táplálkozz kiegyensúlyozottan, sok gyümölcsöt, zöldséget, elegendő mennyiségű fehérjét és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó ételeket fogyasztani. A túlzó diétát és megszorításokat az étkezésedben, azonban kerülni kell, ha babádat anyatejjel táplálod.

Fontold meg, hogy személyi edzővel dolgozz

Egy személyi edző segíthet egy biztonságos és hatékony edzésterv kialakításában, amely kizárólag a Te igényeidhez és céljaidhoz igazodik. Segít a megfelelő kivitelezéssel és technikával kapcsolatban is, ami fontos a sérülések megelőzéséhez, valamint az eredmények maximalizálásához is.

Hallgass a testedre

Ne feledd, a legfontosabb, hogy hallgass a saját testedre! Ne erőltesd meg magad túl hamar, és ne hasonlítsd magad másokhoz! Minden ember teste más és más, és ami másnak beválik, az nem biztos, hogy Neked jó. Kezdj kis, kezelhető célokkal, és onnan építkezz!

Összefoglalva, a terhesség utáni edzés fontos a fizikai, mentális és érzelmi jólét támogatása érdekében. A test jelentős változásokon megy keresztül a terhesség és a szülés alatt, és a testmozgás segíthet az újdonsült anyukának visszanyerni erejét és energiáját. Ha szakértői támogatásra és megfelelő mozgástervre lenne szükséged, hogy szülés után könnyebben regenerálódni tudj, akkor gyere el hozzánk a FormaZonába, mi segítünk újra formába lendülni!