PULZUSKONTROLL – SEGÍTSÉG CÉLJAID ELÉRÉSÉHEZ

Mire lehet következtetni a pulzusszám méréséből?

A pulzusszám az egyik legérzékenyebb mutatója a szervezetünk fizikai terhelésének. Terhelés közben mért pulzusunk fontos információval szolgál az adott terhelés intenzitásáról, testünk pillanatnyi állapotáról, sőt hosszabb távon vizsgálva az adatokat az edzésmunkával elért fejlődésnek is jó mutatójává válik. De a pulzusodból minden egyes nap lehet következtetni az éppen aktuális állapotodra is.

Ahhoz, hogy pulzusszámunkat hatékonyan tudjuk használni az edzésmunkánkban, meg kell határoznunk néhány alapvető pulzusértékünket: a maximális pulzust, a nyugalmi pulzust, valamint az aerob és az anaerob edzésmunkához használható pulzustartományokat, majd ezen adatokat be kell építenünk edzésmunkánkba.

Hogyan lehet a pulzusszám mérésével különböző eredményeket elérni? Ebben lehet segítségedre a személyi edző!

Először is ki kell tűzni az elérendő célt, fogyni szeretnél, vagy az állóképességedet szeretnéd növelni? Ez azért fontos, mert mindkettőt más-más pulzustartományban végrehajtott gyakorlatokkal tudod elérni.

A tartós fogyáshoz azt kell elérnünk, hogy a testünk a munkavégzéshez szükséges energiát a zsírsejtekből nyerje. Ez a folyamat leghatásosabban akkor indul be, és akkor működik, ha a maximális pulzusszámunk 60-70%-án végezzük a gyakorlatokat, tehát ez a zsírégető pulzustartomány.

Az sem mindegy azonban, hogy milyen hosszú ideig végezzük ezeket. Mit is jelent ez konkrétan?

A zsírégetés lényege, hogy pulzusunkat hosszú ideig alacsony vagy közepes intenzitású zónában tartsuk. Ez annyit jelent, hogy mozgás közben folyamatosan van oxigén-utánpótlásod, tehát nem fogy el a levegőd. Ezt a fent leírt hatást legegyszerűbben ún. kardio mozgással tudod elérni (gyors gyaloglás, bicikli, taposógép stb.). Minimum 25 percig kell végezned ezeket a mozgásokat, mert szervezeted ekkor kezdi el a zsírraktárak lebontását (kb. a 20. perc után nyúl szervezetünk a zsírokhoz). A 25 percnyi terhelés lehet a kezdet és egészen 40-45 vagy 60 percre növelheted szervezeted ilyen jellegű terhelését. Olyan aerob (futás, aerobic) edzésforma megválasztása javasolt, ami nem jár jelentős tejsavtermelődéssel, így nem gátolja a zavartalan zsírsav-felszabadítást.

Legjobb, ha ezeken az edzéseken pulzusmérő órát használunk, mert akkor folyamatosan ellenőrizhető a pulzusszám, illetve az ellelt idő, sőt, a felhasznált kalóriamennyiség is. A mai modern POLAR órák akár egy évi edzésprogramot is képesek tárolni, illetve a heti, havi előmenetelt is rögzítik. Így teljesen objektíven meghatározható a fejlődés.

A zsírégetés klasszikus eszközei a kardio gépek, amelyekből a legkorszerűbbek találhatók a FormaZona Sportcentrumban. A zsírégető edzés, mint a testtömeg-csökkentés egyik lehetséges módja nem látszik máról holnapra, de ha ezzel párhuzamosan táplálkozási szokásainkon is változtatunk, akkor az egyik legegészségesebb és legtartósabb módszer a fogyáshoz.

Ha pedig az állóképességedet szeretnéd növelni, akkor a maximális pulzusszám 70-80 %-át tűzd ki célul, természetesen a fokozatosság elvét betartva. Ebben az esetben is nagyon hasznosak a kardio gépek, de természetesen a nehezebb fokozatokat válaszd. Ezzel a céllal érdemes ellátogatni a klub SpinRacing edzéseire is, hiszen az is rendkívül hatásos módja az állóképesség fejlesztésének.

Minden esetre kérd a teremedzők, vagy egy személyi edző segítségét, akik tanácsaikkal segítenek céljaid elérésében. Jó edzést és kitartást!

FormaZona Sportközpont

Nyitva tartás:

Hétfő-Péntek: 6:00 - 22:00 óráig

Szombat: 8:00 - 14:00

Vasárnap: 14:00 - 20:00

Elérhetőségek:

Cím: 6000 Kecskemét, Izsáki út 2.

Recepció: 76/325-251

E-mail: ugyfelszolgalat@formazona.hu